Čajové noviny, Nezařazené

TURECKÝ ČAJ RIZE – černý čaj

TURECKÝ ČAJ RIZE – černý čaj

Popis čaje:

Turecký Rize čaj je čaj tmavého typu. Vyznačuje se drceným (zlomkovým) listem. Po přivonění k Rize nalézáme ve vůni akcenty koření (skořice, hřebíček). Rize nám může tak trochu připomínat assámský nebo ruský čaj (avšak bez trpkosti a svíravosti).

konvice ZelenýDrak.cz

Nápoj:

Turecký čaj Rize je opravdu lahodný, silně aromatický, má mírně nasládlou chuť a červenohnědou barvu nálevu.

Turecký čaj nebo káva?

Někteří tráví svůj čas na čaj s velkým hrnkem, jiní u malé konvičky a misky a Turci? Turci pijí čaj z malých skleniček. A to není jediná věc, která je výrazná v jejich čajovém obřadu.

Turecká čajová kultura byl vyvinuta krátce po první světové válce, ale od té doby se rychle stala pro místní obyvatele každodenní rutinou. Od té doby soutěží čaj se slavnou tureckou kávou o titul nejpřitažlivější a nejvíce spotřebovávaný nápoj v zemi.

Turci mají čajové rčení: „konverzace bez čaje je jako noční obloha bez měsíce“ Pokud souhlasíte, pak čtěte dál a dozvíte se co dělá čaj čajem v Turecku.  

Historie a výroba tureckého čaje

Úžasnou popularitu si získal čaj v Turecku až od 20. století kde byl původně přijat jako alternativa ke kávě. Vážné pokusy Turecka na pěstování čaje začali v roce 1917 ve městě Rize na východním pobřeží Černého moře.

V roce 1924, vláda schválila zákon o tom, že čaj, pomeranče a ořechy mohou být v Rize pěstovány.

V roce 1930 vláda projevila velký zájem na pěstování čaje, a v roce 1937 byly tuny semen převezeny z Gruzie a zasazeny na speciálně navržených místech v Rize. Tento jev se začal šířit a stále hraje dominantní roli v ekonomice země. Čaj se stal tak populární a důležitý, že některá města si dokonce změnila jména tak, aby obsahovala čajové slovo. Například z města Kadahor se stalo Ҫaykara, a z Mapavri se stalo Ҫayeli.

V dnešní době Turecko zaujímá čestné místo v první pětici spotřebitelů a producentů čaje na světě. Město Rize je sice známo v Turecku jako „čajová základna“, ale v celém Turecku existuje více než 300 továren na čaj.

Úloha Rize v každodenním životě Turků

Čaj je považován za nápoj přátelství a pohostinnosti. Není možné vkročit do turecké domácnosti bez toho, že by vám byli nabídnuty alespoň dvě sklenice čaje. Obvykle čaj připravují ženy a je velmi neslušné čaj odmítnout. Velmi populární zvyk je setkat se s přáteli a rodinou v čajové zahradě. Čajové zahrady nebo čajovny jsou velmi preferované body každého turka a stejně tak jsou velkým lákadlem pro turisty. Ty se staly populární v roce 1950 a v průběhu času, se z nich stali sociální místa, které můžete najít téměř ve všech metropolích nebo malých Tureckých městech. Ve venkovských oblastech Turecka hraje čaj velkou roli při každých tradičních akcích. Turkové mají také svůj vlastní čas na čaj a to mezi třetí a pátou hodinou odpolední, kdy je čaj podávaný s dorty a dalšími specialitami. Nicméně pití čaje není vůbec omezeno na tuto denní dobu, protože lidé pijí čaj od rána do noci.

Příprava a servírování čaje Rize

Příprava tureckého čaje je mírně odlišná již v samotném turecku. Obecně platí, že Turci raději připravují čaj pomocí dvojité konvice s názvem „çaydanlık“. V čajové konvici dole je voda, nahoře v menší konvici suchý čaj, který se vařící vodou pod sebou nejdříve prohřeje a pak se zalije trochou vody ze spodní konvice. Vznikne tak koncentrát, který si každý ředí podle své chuti. Ve středním a východním Turecku je obřad ovlivněn ruskými tradicemi: čaj se připravuje ve speciálních samovarech. Pokud jde o porce, Turci raději pijí čaj z malých tulipánových skleniček, velmi podobným těm, které používají Maročané pro svůj vyhlášený čaj Tuareg. Čajové sklo musí být jasné, aby bylo možné ocenit a obdivovat barvu čaje, která by měla být vždy karmínově červená. Ve velkých turistických městech, jako je Istanbul nebo Ankara, může být čaj pro turisty podán v porcelánovém šálku. Nicméně sklenice tvaru tulipánu je tradiční volba. Čaj je slazený cukrem a někdy Turci přidávají do jejich tradičního čaje citron, ale nikdy mléko. A toto dělá čaj tureckým čajem.

TURECKÝ ČAJ RIZE – černý čaj – vzhled

TURECKÝ ČAJ RIZE - černý čaj

Objednat:

TURECKÝ ČAJ RIZE – černý čaj – příprava

TURECKÝ ČAJ RIZE - černý čaj - příprava

TURECKÝ ČAJ RIZE – černý čaj – nálev

TURECKÝ ČAJ RIZE - černý čaj - nálev

TURECKÝ ČAJ RIZE – černý čaj 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *