Čajové noviny

ANDĚLSKÝ ŠEPOT – zelený čaj ochucený

ANDĚLSKÝ ŠEPOT – zelený čaj ochucený

Popis čaje:

Andělský šepot je složen z několika druhů zeleného čaje. O chuť se starají kousky třešní a pár druhu bylinek, které si níže popíšeme. V Andělském šepotu je nejvíce zastoupen čínský zelený čaj Sencha, a jasmínový zelený čaj Dragon Pearls (Dračí perly). Dále pak obsahuje kandované kousky ananasu, kandované kousky papáji, kousky třešní, jasmínové květy a okvětní lístky růží.

konvice ZelenýDrak.cz

Nápoj:

Andělský šepot je skvěle sladěn díky převládající chuti jasmínu a třešní. Je to velmi podmanivý nápoj žlutozelené barvy doplněný o růžové tóny. Tento čaj není třeba ničím přislazovat, pokud není zbytí přírodní sladidlo Stévie se jeví jako dobrá volba.

Nyní se dostáváme k účinkům jednotlivých bylinek obsažených v čaji

Účinky jasmínu v čaji:

Přehled

Jasmínový čaj byl vyroben v Číně před více než 700 lety. Jasmínový čaj je nejvíce populární čínský čaj s příchutí. Jasmínový čaj se nejčastěji vyrábí ze zeleného čaje, ale mohou být také vyrobeny z oolong čaje. Vysoce kvalitní lístky čaje se mísí s okvětními lístky jasmínu, to dává čaji jemnou, mírně sladkou chuť a aromatickou vůni. V Číně považují jasmínový čaj za obzvláště zdraví, protože se domnívají, že má největší podíl ve skupině silných antioxidantů známých jako katechiny. Jasmínový čaj pijí, protože věří, že nabízí mnoho zdravotních výhod, včetně snížení rizika rakoviny, nižší srdeční frekvenci, krevní tlak, cévní mozkové příhody a hladiny cholesterolu.

Možnost menšího rizika rakoviny jícnu

Byla zveřejněna studie kde byl zjištěn významný inverzní vztah mezi četností konzumace čaje a rizikem vzniku rakoviny jícnu známé jako spinocelulární karcinom. Lidé v této studii, kteří konzumovali nefermentované čaje včetně zeleného, oolongu a jasmínového čaje (nefermentovaný čaj má vyšší obsah antioxidantů) měli 0,5-krát nižší riziko vzniku rakoviny jícnu, ve srovnání s těmi, kteří čaj nepili. Černý čaj je fermentovaný, a tudíž u něj není tak vysoký podíl katechinů.  Studie ovšem ještě neprokázaly konkrétní vazby látek, které tento jev způsobují, takže prevence rakoviny nepatří mezi podložené efekty.

Jasmínový čaj může uklidnit a snížit srdeční frekvenci

U jasmínového čaje je unikátní jeho příjemná, jemná vůně. Ta pochází z míchání čajových lístků s okvětními lístky z květu jasmínu. Lidé pijí vonný jasmínový čaj, protože věří na jeho sedativní účinky. Ve studii zveřejněné v „European Journal of Applied Physiology, “ vědci zkoumali vliv vůně jasmínového a levandulového čaje na změnu nálady u dvacetičtyř zdravých dobrovolníků. Oba čaje jak levandulový tak jasmínový čaj u těchto osob víceméně podobně uklidnil náladu a výrazně snížil srdeční frekvenci. Tento uklidňující účinek, využívají zejména osoby které se potýkají se stresem ke snížení vysokého krevního tlaku.

Jasmínový čaj může snížit riziko cévní mozkové příhody a snížit hladinu cholesterolu v krvi.

Čínská studie zkoumala, zda konzumace čaje může snížit riziko výskytu mrtvice. Vědci došli k závěru, že existuje velmi silný vztah mezi pitím čaje a cévní mozkové příhody, nezávisle na ostatních rizikových faktorech. Čím více čaje bylo u osob spotřebováno, tím větší ochranné výhody měl. Spotřeba čaje větší než 150 g za měsíc (a to buď zeleného, oolongu, bílého nebo jasmínového čaje) byla velmi významná pro snížení rizika mozkové mrtvice. Zelený čaj a jasmínový čaj měl pozitivní vliv na kvalitu krve a jater potažmo na snížení hladiny cholesterolu v krvi.

Růžové květy – účinky:

Lidé konzumují růžové květy protože se domnívají, že obsahují řadu vitamínů jako např. vitamin A, C, D a E a některé vitamíny skupiny B.  Věří, že růžové květy také obsahují antioxidanty, a jsou účinné také jako lehké sedativum, antidepresivum, a náladu zlepšující prostředek.

Růžová voda je lidmi užívána protože věří že je antibakteriální, protizánětlivá a může být použita pro všechny druhy kožních onemocnění, jako jsou ekzémy a lupénka. Lidé se též domnívají, že dobře účinkuje na spáleniny od slunce.

Růžová voda je lidmi konzumována, protože věří, že je velmi mírné diuretikum, pomáhá zbavit  tělo přebytečné vody, a funguje dobře při detoxikaci člověka. Růžová voda některým lidem pomáhá otevřít plíce, a pomáhá při odlehčení nosní dírky, vedlejších nosních dutin, dokonce i astma pokud ji přidají do parní lázně. V čínské medicíně se růžové květy používají proti bolestem a menstruačním poruchám. Růžové lístky se též doporučují při léčbě průjmu.

V Malajsii a dalších indonéských zemích se používá růžová voda na ledový čaj.  To přináší možný uklidňující pocit pro mysl i tělo. Růžové květy mají silnou vůni, a přidány do čaje můžou pomoci ztišit mysl.

Růžová voda může být také přidána do rýže, pudinku, dortů, kari, a dokonce i oblíbené pochutiny (u nás v čajovně Zeleného Draka) Baklavy.

Růžovou vodu si můžete jednoduše vytvořit sami doma. Spařením lístků a následném vychlazení ji můžete použít pro relaxaci při koupeli kde může tonizovat pokožku. Zbytek růžové vody uchováváme v chladu.

Růžová voda je v Číně uznávaným prostředkem, který je ideální pro vlasovou pokožku, kterou vyživuje, uklidňuje, a zbavuje svědění a pomáhá ke zvýšení průtoku krve do vlasových folikulů.

Je nutno podotknout, že účinky námi nabízených čajů (tedy ani tohoto), nebyly vědecky testovány.

Jak připravit zelený čaj ANDĚLSKÝ ŠEPOT:

Na jeden litr čaje použijeme 12 – 15g čaje. Toto množství čaje je myšleno na velmi silný pravý čaj. Pokud máme rádi čaje jemnější, dávkování upravíme na polovinu. Vodu převaříme a necháme zhruba 2-3 minutky vychladnout aby vodo měla kolem 60 – 70°C. Takto je to oficiální.

Podle Zeleného Draka je však možné (a na Vás ponecháme zda lepší) nejprve nalít studenou vodu na čaj. Pokuste se používat kvalitní vodu. Nekvalitní voda dokáže udělat z jakéhokoli čaje nečaj. Nalitím studené vody na čaj docílíme toho, že se čajové lístky nepopálí. Ono totiž i 60 °C teplá voda dokáže popálit prsty natož čaj.

Studené vody naléváme vždy maximálně 1/4 nádoby v které čaj připravujeme. Ihned poté nalijeme vřelou vodu a necháme 2-3 minuty louhovat. Způsob přípravy je možné u všech čajů Zeleného Draka opakovat. O tomto čaji to platí též. Snad jen chuť přísad bude méně výrazná, ale zelený čaj bude pořád čaj.

Růžový sirup

Tip na letní osvěžení:

V letním období připravený čaj doporučujeme vychladit, zakápnout limetkou a touto ozdobit, pokud máme lžíci růžového sirupu je to lepší. Nezapomeneme na led a máme opravdu super letní osvěžení. Růžový sirup můžeme zakoupit například zde: http://www.sirupy-koktejly.cz

Andělský šepot zelený čaj – vzhled

Andělský šepot zelený čaj vzhled

Objednat:

Andělský šepot zelený čaj – příprava

Andělský šepot zelený čaj - příprava

Andělský šepot zelený čaj – nálev

Andělský šepot zelený čaj - nálev

Andělský šepot zelený čaj 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *