Čajové noviny

Zelený čaj LUNG CHING – jeden z nejznámějších čajů Číny 

ZELENÝ ČAJ LUNG CHING – jeden z nejznámějších čajů Číny

Popis čaje:

Zelený čaj Lung Ching známí také jako Dragon Well, Lungjing nebo Dračí studna se řadí mezi nejoblíbenější čaje Číny. Tento čaj se suší na dlouhé, ploché, úzké listy,které mají zelenkavou barvu. Nálev šálku je čirý, světle žlutý a listy se při lužení staví zpříma. Číňané chválí Dračí studnu pro její jedinečné vlastnosti jako je nefritová barva, vegetativní vůně, jemná chuť kaštanů a jakoby ploché v jehly tvarované listy.

konvice ZelenýDrak.cz

Nápoj z Dračí studny

Již ze své podstaty Lung Ching na nás působí podobně jako svěží jarní louka zalitá ranní rosou. Je to dáno lahodnou sladkou chutí čaje doprovázenou lehkým kaštanovým aroma. Chuť Dračí studny je plná a v ústech zanechává osvěžující pocit. Z připraveného šálku čaje nám zavoněla též orchidej, zimolez a jakoby vůně sladké kukuřice.

Dračí studna jako čaj štěstí

Dračí studnu lze považovat za čaj štěstí. Dračí studna je nejčastěji nabízeným čajem při každé šťastné události. Okouzlete tedy Vaši šťastnou událost šálkem Dračí studny.

Dračí studna a její společenský význam

Tento čínský zelený čaj, se řadí mezi deset nejslavnějších čajů Číny. Je to dáno tím, že tradičně sloužil a slouží k uctění císařů, králů, královen a prezidentů.

Abychom opravdu docenili tento ceremoniální čaj musíme uvést, že byl servírován královně Anglie Elizabeth II, když navštívila Čínu. Sloužil též k pohoštění amerického prezidenta Richarda Nixona během jeho slavného setkání s Mao Ce-tungem. Říká se, že při této příležitosti si Nixon chtěl domů odvést 1000 kilo čaje Dragon Well (Dračí studny). No, ale také se říká, že dostal jen kila dvě. A okrajově doplníme, že tento čaj byl zmíněn již v Cha Ching, monumentální knize o čaji kterou napsal Lu Yu v roce 780 nl během vlády dynastie Tang.

Zelený čaj Dračí studna se hodí i k pokrmům

Dračí studnu můžeme podávat k měkký sýrům, jako je Brie a Camembert. Čaj můžeme též popíjet s předkrmy a pěkně ladí s rybím masem. Čaj Dračí studna může být podávána s celou řadou dezertů, jako jsou koláče a dorty, jakož i ovocné dezerty. Nicméně vzhledem k jeho cenným vlastnostem se ovšem nejčastěji podává samostatně.

Příprava Lung Ching

Čtyři plnější čajové lžičky, což jest 12-15g čaje, použijeme na jeden litr nálevu. Vodu bychom měli nejideálněji použít z Dračí studny. V případě, že k Dračí studně nemáme přístup, použijeme dostupnou vodu, nijak chlorovanou. Tuto přivedeme k 70-80°C a na čajík nalijeme na cca 2 minutky. Poté výluh zcedíme. Dále proces přípravy můžeme opakovat (opět s čerstvou vodou) a při popíjení můžeme čekat na šťastné dračí požehnání.

Kde se zelený čaj Dračí studna pěstuje?

Zelený čaj Dračí studna se pěstuje výhradně v provincii Zhejiang. Je, ale pravdou, že mnozí se snaží Drači studnu duplikovat. Ve většině případů se podaří napodobit tvar, ale chuť velmi zaostává. Při nákupu Dračí studny, nebo též Longjing tea se ujistěte, že byla pěstována v provincii Če-ťiang v blízkosti West Lake.

A na závěr legenda o Dračí studni

Legenda vypráví, že během jednoho velkého sucha, buddhistický mnich svolal Šťastného draka, který přinesl déšť a naplnil studnu. Tím zachránil úrodu vesničanů a životadárná studna byla pojmenována Dračí studna. Od té doby studna napájí louku na které se pěstuje a na jaře sklízí tento zelený čaj.

CHINA LUNG CHING – jeden z nejznámějších čajů Číny

Zelený čaj LUNG CHING - jeden z nejznámějších čajů Číny

Objednat:

Zelený čaj LUNG CHING  – příprava

Zelený čaj Čínský LUNG CHING - jeden z nejznámějších čajů Číny - příprava

Zelený čaj LUNG CHING – jeden z nejznámějších čajů Číny – nálev

CHINA LUNG CHING - jeden z nejznámějších čajů Číny - nálev

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *