Čajové noviny, Nezařazené

IBIŠEK – bylinný čaj nejen na dobrý krevní tlak a cholesterol

IBIŠEK – bylinný čaj nejen na dobrý krevní tlak a cholesterol

Popis čaje:

Ibiškové květy. Ibišek je pěstován po celém světě jak pro svou estetickou krásu, tak pro jeho zdraví prospěšné látky, které si můžeme dopřát především ve formě čaje. S ibiškovým čajem se ve většině případů seznámíme prostřednictvím kyselého čaje nebo lahodného osvěžujícího letního nápoje do kterého je přidáván med. Nicméně, tato příjemně chutnající bylina s temně červenou barvou se má lidmi obecně za to, že má zdraví prospěšné vlastnosti, zejména pro ty, kteří chtějí podporovat kardiovaskulární systém. Přestože vědecký výzkum byl omezený, studie naznačují, že ibiškový čaj je prospěšný, pokud jde o jeho tradiční využití, což jsou problémy s tlakem a cholesterolem. Pití ibiškového čaje je relativně bezpečné, ale měli byste se vždy poradit s kvalifikovaným zdravotním lékařem předtím, než budete ibišek konzumovat pro jeho léčivé vlastnosti, zejména pokud užíváte jiné léky.

konvice ZelenýDrak.cz

Nápoj z ibišku – ibiškový čaj:

Ibišek lidé pijí, protože věří v mnohé zdraví prospěšné vlastnosti.  Díky jeho velmi ovocné chuti je  dokonce součástí mnoha ovocných čajů. Není divu, že nápoj z něho je ve výše zmiňovaných oblastech tolik oblíbený. Ibiškový čaj byl údajně oblíbeným pitím faraonů, ale jeho kouzlo rozhodně nespočívá jen v krásné barvě. Obecně se má za to, že nápoj z ibišku obsahuje velké množství minerálů a vitamínů, včetně vitamínu C, má antioxidační, dezinfekční a protizánětlivé účinky. Ibišku je také užíváno pro snížení pocení, zamezení ukládání tuku v tepnách, při redukci nadváhy či pro stimulaci paměti. Pití ibiškového čaje nebo nápoje může být dobré pro vaši imunitu.

Různé země, různé využití ibišku

Ibišek (Hibiscus) je v přírodě zastoupen více než dvěma sty druhy. Ovšem pro léčebné účely se používá pouze Hibiscus sabdariffa. Ten je využíván pro celou řadu onemocnění. K léčebným účelům se používá celá rostlinka, i když je pravdou, že květy jsou používány nejvíce. Právě z tohoto květu pochází náš ibiškový čaj. Hibiscus sabdariffa je keř, který se má za to, že pochází z Angoly. Nyní se ibišek pěstuje v tropických a subtropických oblastech, zejména v Súdánu, Egyptě, Thajsku, Mexiku a Číně.

V Egyptě a Súdánu ibišek používají k udržení normální tělesné teploty, podpoře zdravého srdce a k podpoře rovnováhy tekutin.

V severní Africe používají ibiškového čaje k podpoře horních cest dýchacích, krčních potíží a také jej používají lokálně na podporu zdraví kůže.

V Evropě, ibišek používáme především na podporu horních cest dýchacích, ke zmírnění občasné zácpy a jako podporu oběhového systému. Běžně je používán v kombinaci s meduňkou a třezalkou na neklid a občasné potíže s usínáním.

V Iránu se ibišek tradičně používá k preventivní podpoře krevního tlaku. Užívání ibišku, na podporu krevního tlaku bylo potvrzeno v několika nedávných studií.

Zdraví prospěšné látky v ibišku

Uvádi se, že 15 až 30 procent rostliny ibišku se skládá z rostlinných kyselin, včetně kyseliny citronové, kyseliny jablečné, kyseliny vinné a kyseliny hydroxycitronové. Ostatních chemických složek je mnoho. Nicméně, mezi nejdůležitější patří alkaloidy, antokyany, a quercetin. Quercetin je silný antioxidant a má protizánětlivé účinky. Z tohoto důvodu v posledních několika letech roste vědecký zájem o ibišek, a to díky malému výbuchu publikovaných výzkumných studií – zejména ve vztahu k cholesterolu a udržování krevního tlaku.

Krevní tlak a ibišek

Ve studii publikované v roce 2004 bylo zjištěno, že vypitím několika šálků ibiškového čaje denně můžeme snížit krevní tlak. Sledovaní pacienti pili výluh z 10g ibišku po dobu čtyř týdnů. Během této doby se jim snížil krevní tlak, což je srovnatelné s výsledky pacientů, kteří brali léky na recept.

Jiná studie z roku 2007 testovala vliv extraktu z ibišku na krevní tlak. Účastníci obdrželi sušený práškový extrakt z ibišku, obsahující celkem 250 mg antokyanů. Extrakt z ibišku byl schopen udržet hladinu krevního tlaku ve zdravém rozsahu.

Vysoká hladina cholesterolu a ibiškový čaj

Další z tradičních použití ibiškového čaje je snížení hladiny cholesterolu v krvi. Ačkoli výzkum ukázal, smíšené výsledky několik dalších studií ukázalo, že ibiškový čaj může pomoci snížit nebo udržet správnou hladinu cholesterolu v krvi. Klinická studie z roku 2007 trvající jeden měsíc testovala účinky ibiškového extraktu na hladinu cholesterolu v krvi. Celkem 42 subjektů bylo rozděleno do tří skupin. První skupina přijímala jednu 500 mg tobolku 3x denně (1500 mg / den), druhá skupina dostávala dvě tobolky 3x denně (3000 mg / den) a třetí skupina dostávala tři tobolky 3x denně (4500 mg / den). Ze studie vyplynulo, že optimální dávka je 1000 mg třikrát denně.

Ostatní využití ibišku

Ibiškový čaj dále lidé užívají na několik dalších potíží, i když všechny z nich nebyly testovány v klinických studiích. Jedním z takových použití je pomáhat udržovat zdravé srdce. Hibiscus sabdariffa obsahuje flavonoidy a antokyany, které mají antioxidační vlastnosti a které se ukázaly býti vhodnými pro podporu srdečního zdraví. Ibiškový čaj se také využívá k léčbě kašle a špatné chuti k jídlu. Dále je ibišku používáno pro jeho antibakteriální a antifungální vlastnosti. Kromě toho, pití ibiškového čaje může pomoci trávicímu ústrojí při žaludečních potíží.

Dávkování ibišku, které se ukazuje být bezpečné. Přesto konzultace s lékařem je vždy nutná.

Správná hladina cholesterolu: jeden šálek ibiškového čaje 2x denně.

Správný tlak krve: jeden šálek ibiškového čaje dvakrát denně.

Závěr

Je vzrušující vidět jak jednoduché a bezpečné použití ibišku ve formě čaje z pohodlí domova, může přispět k našemu zdraví a dobrému krevnímu tlaku.

Je nutno podotknout, že účinky námi nabízených čajů (tedy ani tohoto), nebyly vědecky testovány.

IBIŠEK – bylinný čaj

IBIŠEK - bylinný čaj

Objednat:

IBIŠEK – bylinný čaj – příprava

IBIŠEK - bylinný čaj - příprava

IBIŠEK – bylinný čaj – nálev

IBIŠEK - bylinný čaj - nálev

IBIŠEK – bylinný čaj 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *